Van vakmanschap naar Meesterschap

 

De waarde van persoonlijke ontwikkeling
Voor de stap van vakmanschap naar meesterschap, is zelfkennis nodig. De mens die zich identificeert met wat hij kan in plaats met wie hij is, krimpt immers als hij kritiek krijgt, is dan geneigd om op positiemacht te gaan zitten en zich te handhaven door mensen aan te trekken die net wat minder kunnen/weten dan hij. Niet echt goed voor zowel organisatie als medewerker.

Zelfkennis
Zelfacceptatie is iets anders dan perfect moeten zijn. Wie zichzelf accepteert, weet wat hij te bieden heeft, wat hij van de ander nodig heeft, waar hij de tegenstellingen in zichzelf nog niet heeft overwonnen, waar zijn angst en zijn kracht zit… Dat maakt een mens sterk omdat de angst om door de mand te vallen, verdwijnt als hij weet dat er geen mand bestaat. Zelfs voor een introverte persoonlijkheid is een open houding naar de buitenwereld dan een gegeven. En dat leidt tot een volwassen samenwerking.

Individuele sessie
Een horoscoop-sessie biedt de mogelijkheid om in ca. drie tot vier uur tijd zicht te krijgen op o.a. tegengestelde kwaliteiten die je vanuit bewustzijn constructief samen kunt laten werken. De innerlijke harmonie die hiervan het gevolg is, vertaalt zich ook in uiterlijke harmonie omdat het persoonlijke conflict niet meer op de ander wordt geprojecteerd. Mocht astrologie je niet aanspreken, dan is een andere invalshoek ook mogelijk. Zo brengen de vier vragen van Byron Katie je eveneens direct bij je projecties en zie je dat het jouw gedachten zijn die je wereld vormen.

Profiel
Omdat begrijpen niet hetzelfde is als het ook direct kunnen, is het belangrijk om elkaar wakker te houden na het eenmaal verworven inzicht. Een profiel kan hierbij zeer tot steun zijn. Door de ander een open blik in jezelf te gunnen, ontstaat niet alleen wederzijds respect en begrip, maar je laat ook toe dat de ander je helpt herinneren aan je oude groef en je keuze om het anders te doen.

Teamsessie
Ervaring beklijft langer dan uur kennis of inzicht. Een teamsessie maakt concreet zichtbaar hoe de rollen onderling verschuiven als een ander archetype, een ander deel van je wordt aangesproken. Ook voor jezelf is het een hele ervaring om te merken dat je vanuit de diverse plaatsen totaal anders naar hetzelfde gegeven kijkt. Het besef dat dit geen oneerlijkheid of zwakheid inhoudt, maar dat dit gegeven in ieder mens besloten ligt, brengt zelfrespect en de daaruit volgende wederzijdse acceptatie in één klap een stuk dichterbij.